Nieuwe collecties toegevoegd! Meer informatie

Wij verzenden wereldwijd Meer informatie

Is gist veganistisch?

Is yeast vegan?

Veel mensen hebben zich misschien afgevraagd of degenen die een plantaardig dieet volgen, gist in verschillende soorten gebak en wat brood kunnen consumeren. Daarom hebben we onderzocht of er veganistische gist bestaat.

Het is misschien niet nodig om uit te leggen dat degenen die een veganistische levensstijl leiden geen dierlijke producten consumeren. We kunnen veel producten gemakkelijk categoriseren op basis van de vraag of ze al dan niet in de veganistische levensstijl kunnen worden opgenomen. Er zijn er echter enkele, zoals gist, waarvoor het niet eenvoudig is om te beslissen waar ze kunnen worden geclassificeerd.

Wat is gist?

Gist, of gistschimmel in zijn volledige naam, behoort tot de familie van schimmels. Dit betekent dat het als een levend organisme wordt beschouwd, maar dat het geen zenuwstelsel heeft en dus geen pijn voelt. Er zijn verschillende soorten ervan. De twee bekendste soorten hier zijn vers en gedroogd, ook wel bekend als poedergist.

Gist bevat veel noodzakelijke stoffen die een goed effect op het lichaam kunnen hebben. Daarnaast bevat het eiwitten, suikers, vetten, vitaminen en mineralen.

  • 7% mineralen
  • 49% eiwit
  • 40% koolhydraten
  • 4% vetten

Gist is geclassificeerd als een micro-organisme. De vorm lijkt sterk op een ei, maar we kunnen het niet met het blote oog zien, alleen met behulp van een microscoop.

Is yeast vegan?

Hoe wordt gist gemaakt?

Verse gist wordt geproduceerd met behulp van melasse, een bijproduct van de suikerproductie. Tijdens de bereiding wordt deze stof gewoonlijk verdund. Hierna worden tijdens het proces verschillende noodzakelijke voedingszouten toegevoegd. Na pasteurisatie worden ze geënt met de schimmel en beginnen ze de gist te vermenigvuldigen.

Het bereidingsproces van gedroogde gist is vergelijkbaar met dat van verse gist, maar kent een paar extra stappen. In de praktijk ziet dat er zo uit: naar de werkwijze van verse gist. De bereide gist droogt met behulp van warme lucht en wordt vervolgens luchtdicht verpakt. Deze verpakkingswijze is een belangrijke factor omdat zuurstof de werking van het rijsmiddel negatief beïnvloedt. Gerechten gemaakt met gedroogde gist rijzen meestal niet zoveel als het gewenste resultaat.

Daarom is het ook belangrijk dat als je de voorkeur geeft aan gistpoeder, deze altijd luchtdicht afsluit als je niet het hele zakje gebruikt.

Hoeveel gistpoeder is gelijk aan een pakje verse gist (verkrijgbaar in een verpakking van 50 gram)?

In deze poedergisten is veel minder nodig dan in verse gist. Een pakje gist komt overeen met ongeveer 14 gram gedroogde gist.

Is gist veganistisch?

Omdat we al duidelijk hebben gemaakt dat gist tot de familie van schimmels behoort en dat het, ook al wordt het als een levend organisme beschouwd, geen zenuwstelsel heeft. Ons antwoord op de vraag is dus ja; wij beschouwen gist als veganistisch.

Nu praten we met degenen die om de een of andere reden geen gist kunnen consumeren, omdat ze niet ontmoedigd hoeven te worden als ze iets lekkers willen eten.

Maak het thuis opnieuw

Bakken en koken kan leuk zijn, ook al is het gemakkelijk. We hebben onze bakvrije bloemmixen zo gemaakt dat ze zonder gist werken. Het is dus eenvoudig te integreren in de meeste diëten.

Als je al hebt besloten om de keuken met een houten lepel te veroveren, dan heb je alleen de lekkerste recepten nodig. Onze blog bevat veel beproefde recepten. Bekijk dit eens!

Misschien zijn we meer bereid om gisten te gebruiken nu we er beter mee vertrouwd zijn.

Uiteraard is het aan iedereen om te beslissen of hij op ons bedrijf gist gebruikt. We gebruiken geen verse gist in recepten gemaakt van bakvrije bloemmixen. We kunnen er ook zeker van zijn dat we als veganisten alles kunnen eten dat gist bevat.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.